top of page

Geschiedenis van de VLK

Ter gelegenheid van het 95-jarig bestaan van de VLK, doken Lisa Wyseure en Eva Dehaene de archieven in. Hieronder vindt u een aantal mijlpalen die onze kring vormden tot hoe ze op de dag van vandaag is.

Jozef Adriaenssens

1921    In 1921 werd de VLK opgericht door Jozef Adriaenssens en heette dan nog voluit de Vlaamse Landbouwhogeschool Kring. De oprichting kaderde in het algemeen heersend klimaat in die tijd: de vervlaamsing van het hoger onderwijs.

​

1926       In 1926 bestond de VLK 5 jaar. Dit moest gevierd worden met een eerste lustrumviering. Het was een bescheiden feest met een academische zitting en een banket.

​

1945    In 1945 werd voor het eerst het idee opgevat dat een kring een boekje voor en van leden kon gebruiken. Dit kringblad kwam er dan ook na veel bloed, zweet en tranen en kreeg de naam ‘Groei’. Het bestaat nog steeds, weliswaar met de nodige gedaanteveranderingen over de jaren heen.

 

1946       In 1946 ging het 1ste galabal der bio-ingenieurs door.

​

1952      Het praesidium van 1952 zorgde ervoor dat de VLK in dat jaar eindelijk ook een eigen vlag kreeg. En in een adem veranderden ze de naam van Vlaamse Landbouwhogeschool Kring in de Vlaamse Landbouwkundige Kring.

​

1960      Het huidige café ‘De Koepuur’ heeft een lang verleden. Vanaf 1836 zou er sprake zijn van een herberg aan de Coupure. In 1938 is het café verhuisd naar de huidige locatie. tijdens WO II zaten de Canadezen onder meer gestationeerd in de gebouwen van de bio-ingenieurs en werd dit café druk bezocht door deze mannen. Wanneer het de naam ‘Jules’ kreeg is niet gekend, maar uit bronnen blijkt dat het in 1960 al het stamcafé was van menig VLK’er. Het werd uitgebaat door niemand minder dan Jules natuurlijk.

 

1961      In 1961 werd een nieuw clublied geschreven door Charles Vanpraet. Doorheen de jaren is de tekst en melodie wel wat veranderd.

​

Allereerste Groei

Marc Ghys

1965      Voordien was de VLK aangewezen op het gebruik van lokalen in de gebouwen op de faculteit. In 1965 kwam daar verandering in. De eerste steenlegging van het studentenpaviljoentje gebeurde door minister Jeanne op 12 mei 1965. Op 25 maart 1966 vond de officiële opening plaats. Zo kon de VLK activiteiten organiseren in hun eigen gebouw en waren ze minder afhankelijk van de faculteit. Ook verschillende andere kringen organiseerden fuiven in het paviljoen, waardoor dit een mooie bron van inkomsten was voor de VLK. Aangezien er toen nog niet veel vrouwen aan de faculteit studeerden, kon men zo toch vrouwen ontmoeten op de fuiven van andere kringen.

 

1971      In 1971 werd ‘Café Jules’ overgenomen door Marc Ghys. Hij was zeer geliefd bij de studenten. Hij werd in dan ook gebombardeerd tot Pater Familias. Nu had de VLK een vader die zich kon bekommeren om het welzijn van de kring

1980      Begin de jaren ‘80 waaide een alternatieve golf door de VLK. In deze periode werd een degelijke cursusdienst uitgebouwd die nog steeds menig student in moeilijke tijden kan bijstaan met tuyaux, cursussen en opgeloste oefeningen. Ook werd in het Paviljoentje de stripbib uitgebreid, deze telt intussen bijna 5000 strips. De studentikoze kant leed hier echter onder, waardoor fuiven en cantussen niet meer georganiseerd werden.

​

1984        Voordien kende de VLK enkel mannelijke praesessen. In 1983 werd Ann Verboven verkozen als  eerste vrouwelijke praeses van de VLK.

​

1988      Doorheen de jaren gingen een aantal traditionele studentengewoontes verloren. Eind de jaren ‘80 werden onder andere cantussen opnieuw ingevoerd.

​

​

VLK Schild

De redder in nood

1989      Een zilveren jubileum. Het Paviljoen bestaat 25 jaar. Dit werd gevierd met een week Paviljoenfeesten.

​

1991    In 1991 organiseerde de VLK voor het eerst Bloedserieus. Een bloedinzamelactie voor en door studenten. Dit wordt nog steeds georganiseerd, maar ondertussen werden ook de VPPK en Politeia bij de organisatie betrokken.

​

1999   In 1999 werd voor het eerst de bio-ingenieur bedrijvendag georganiseerd door het Verbond. Aanvankelijk ging dit door op onze faculteit. Ondertussen helpt ook de VLK bij de organisatie en komen elk jaar meer en meer bedrijven af op dit initiatief.

​

2001   In 2001 jaar werd het nieuwe VLK schild ontworpen, zoals we het nu kennen, door Frederik Vandecasteele.

2004      Een droevige tijd voor de VLK. Het studentenpaviljoentje werd in 2004 afgebroken om plaats te maken voor een groot auditorium. Gelukkig zijn de contacten met de faculteit altijd goed geweest. Eerst kregen we een voorlopige oplossing. De villa, stripbib en cursusdienst werden ondergebracht in de rotonde onder de feestzaal. In dit jaar overleed ook Mark Ghys, jarenlang de uitbater van café Jules en onze pater familias, in zijn café. Niemand is er onberoerd bij gebleven.

​

2005      In 2005 opent de nieuwe blok: Blok E. De VLK krijgt nieuwe lokalen in de kelder van deze blok. In 2005 werd café Jules over genomen door Jean-Marie die serieuze verbouwingen deed. In 2006 opende het café. Oorspronkelijk ging het de naam ‘Ad Foendoem’ dragen, maar uit een poll bij de VLK haalde ‘De Koepuur’ het van ‘In den dikken darm’.

​

Afbraak Studentenpaviljoentje

Paasrock 1990

2007      Tot 2007 organiseerde de VLK ‘Paasrock’. Grote namen zoals Clouseau, De Kreuners, Daan en Gorki traden op op dit evenement. Het was telkens een groot succes. Tegenwoordig wordt jaarlijks een grote fuif in de Vooruit ‘Paashaas’ georganiseerd.

​

2008      In 2004 krijgt de VLK een nieuwe naam. Om te tonen dat de opleiding bio-ingenieur meer te bieden heeft dan enkel landbouw veranderde de naam van de faculteit naar Faculteit Bio-ingenieurs Wetenschappen. Ook de VLK veranderde mee en draagt sindsdien de naam ‘Vlaamse Leventechnische Kring’. Officieel veranderde dit pas in 2008.

​

2012      Aangezien de VLK geen zware doop heeft, is de kring vrij toegankelijk voor iedereen. Om toch de mensen met iets meer motivatie te selecteren werd de schachtenverkoop terug ingevoerd samen met een heuse schachtenkoning competitie. Deze is niet verplicht, maar is eerder een ludieke manier om de schachten beter te leren kennen.

2013      Met het wegvallen van de feestzaal als fuifzaal in 2008, zocht men een nieuw alternatief. In 2013 ging de 1ste agorafuif door. In dit jaar werd de VLK ook 1ste op het Interfacultair Tornooi. Men won zowel het veldlopen dames en heren, als de volleybal dames en heren.

​

2014      In 2014 werd ook voor het eerst de 24uur van de Koepuur georganiseerd

​

2015      De VLK behaalde in 2015 de 1ste plaats op het interfacultair kampioenschap en mag zich een jaar lang sportiefste kring van Gent noemen. In dit jaar werd de Koepuur iets meer VLK toen Robin Michelet en Eva Mols (pro-senior van de VLK) een deel inkochten en de touwtjes in handen namen. Sindsdien moet de VLK hun clubcafé ook delen met twee andere clubs: de KILA en de Gutenberg.

​

Laatste Feestzaalfuif

bottom of page